Sudjeluj za BOLJI kvart!

Sudjeluj za BOLJI kvart!

06.06.2024.

Započinje proces participativnog budžetiranja u pet gradskih četvrti - predložite provedbu projekta u svom kvartu!
 
U 2024. godini Grad Zagreb u pet gradskih četvrti - Črnomerec, Peščenica - Žitnjak, Podsused - Vrapče, Trešnjevka - jug i Trnje - započinje s provođenjem projekta Participativno budžetiranje. Participativno budžetiranje je proces u kojem građani imaju izravan utjecaj na odlučivanje o trošenju dijela javnih sredstava dodijeljenih gradskim četvrtima, na način da identificiraju izazove u svojim kvartovima, predlažu projektna rješenja te kroz proces glasovanja sudjeluju u odabiru projekata koji će se financirati.
Ciljevi paticipativnog budžetiranja su povećanje uključenosti građana u proces donošenja odluka, povećanje transparentnosti, identificiranje i rješavanje izazova u gradskim četvrtima, kao i poboljšanje kvalitete života naših građana.
Cjelokupan proces uključuje održavanje tribina o mjesnoj samoupravi i participativnom budžetiranju u navedenim gradskim četvrtima, predlaganje projekata od strane zainteresiranih građanki i građana, tehničku procjenu izvedivosti projektnih ideja, održavanje javnih tribina na kojima će se predstaviti svi pristigli projekti te na kraju sam proces glasovanja i objavu projekta koji prikupi najviše glasova, a koji će se realizirati u 2025. godini.
Proces započinje sljedećeg tjedna održavanjem interaktivnih predavanja na temu mjesne samouprave u gradskim četvrtima prema rasporedu:
 
Peščenica - Žitnjak i Trnje
  • utorak, 11.6., u 18:00 sati, prostorije MO Janko Matko, Ulica Franje Horvata Kiša 12
Podsused - Vrapče
  • četvrtak, 13.6., u 18.00 sati, dvorana u prizemlju, Područni ured Susedgrad, Sigetje 2
Trešnjevka - jug
  • četvrtak, 13.6., u 18:30 sati, DD Gajevo, Koprivnička 47
Črnomerec
  • najava održavanja krajem rujna. Točan termin utvrdit će se naknadno.
Sve korake vezane za ovaj proces objavljivat ćemo na internet stranici https://aktivnosti.zagreb.hr/ te na društvenim mrežama Grada Zagreba.
Ovo je prilika da poboljšate kvalitetu života u svojoj zajednici stoga vas pozivamo da se uključite i da izravno sudjelujete u procesu odlučivanja!
Na prvom interaktivnom predavanju o radu mjesne samouprave razgovarajte s vašim predstavnicima u vijećima, saznajte kako funkcionira mjesna samouprava, koje aktivnosti i projekte u kvartu financiraju vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te se uključite u predlaganje aktivnosti za 2025. godinu.

Vidimo se!