Osnovni podaci

Sjedište

Područni ured Gradske uprave Novi Zagreb
10020 Novi Zagreb, Avenija Dubrovnik 12;
telefon: 658 56 75;
telefaks: 658 56 78;
e-mail: novi-zagreb-zapad@zagreb.hr

 

Smještaj na prostoru Grada Zagreba

Gradska četvrt Novi Zagreb – zapad cijelim je svojim prostorom smještena južno od Save, na jugozapadnom dijelu Grada Zagreba. Osim dijela prostora grada Zagreba, obuhvaća još i naselja: Donji Čehi, Gornji Čehi, Hrašće Turopoljsko, Hrvatski Leskovac, Ježdovec, Lučko, Mala Mlaka, Odra i Brezovica (neznatni dio).
Graniči s gradskim četvrtima Novi Zagreb – istok na istoku i Brezovica na jugu. Na zapadu se dotiče s prostorom Zagrebačke županije. Na sjeveru je Sava dijeli od gradskih četvrti Podsused – Vrapče, Stenjevec, Trešnjevka – jug i Trnje.


Površina

6.263,87 ha (62,637 km²)

 

Stanovništvo prema popisu 2001.

- ukupan broj: 48.981 stalnih stanovnika
- prosječna dob stanovnika: 38,8 godina
- gustoća naseljenosti: 782 stanovnika/km²
- broj kućanstava: 16.930
- broj stanova: 18.421

 

Stanovništvo prema popisu 2011.

- ukupan broj: 58.103 stalnih stanovnika
- broj kućanstava: 21.564
- broj stanova: 27.343


Stanovništvo prema popisu 2021.
- ukupan broj: 63.917 stalnih stanovnika

 

Osnovna obilježja prostora i urbanitetaPodručje Novoga Zagreba – zapad tipično je prisavsko, nizinsko, znatnim dijelom još i danas prekriveno pašnjacima, livadama i oranicama. Dok je manji dio područja na sjeveroistoku (Kajzerica, Savski gaj, Remetinečki gaj, Lanište, Siget, Trnsko) izrazito urbaniziran, na njegovu većem dijelu razmještena su donedavno posve ruralna naselja koja sve brže rastu i poprimaju urbana obilježja. Isključivo poljoprivredna kućanstva sve su malobrojnija, ali se znatan broj stanovnika ovoga prostora, uz druge djelatnosti, još bavi i poljoprivredom.

Na području ove četvrti, u Ježdovcu i Maloj Mlaki, smjestilo se jedno od najznačajnijih vodozaštitnih područja Grada Zagreba.

Prostor Novog Zagreba – zapad uzduž i poprijeko presijecaju cestovne i željezničke komunikacije, od gradske obilaznice do cestovnih i željezničkih poveznica sa zapadnim i južnim krajevima Republike Hrvatske.